Sofia

 34 κείμενα του Multa paucis στις 1 Ιουλίου  2004

34a. Μύθοι, παραβολές και αλληγορίες

Ένας περαστικός τυχαία αντιλήφθηκε ένα κουκούλι στο οποίο εμφανίστηκε μικρό ρήγμα. Ο άνθρωπος ολόκληρες ώρες παρατηρούσε πως απ' αυτή τη χαραμάδα προσπαθούσε να βγει η πεταλούδα. Πέρασε πολύς καιρός και η πεταλούδα άφησε τις προσπάθειές της, και ο άνθρωπος κατάλαβε πως η πεταλούδα αδυνατεί ν' ανοίξει την χαραμάδα για να βγει. Τότε ο άνθρωπος με τον σουγιά του άνοιξε τη χαραμάδα και η πεταλούδα αμέσως βγήκε. Αλλά το κορμάκι της ήταν αδύνατο και τα φτερά της βαριά και ασήκωτα και η πεταλούδα μπορούσε να κινηθεί με πολλές δυσκολίες. Ο άνθρωπος συνέχιζε να παρακολουθεί πιστεύοντας πως σε λίγο θ' ανοίγει τα φτερά της και θα πετάξει. Όμως τίποτα δεν έγινε… η πεταλούδα συνέχιζε να σέρνει το κορμί της και να κουβαλάει τα φτερά της.
Και όλα αυτά έγιναν γιατί ο άνθρωπος θέλοντας να την βοηθήσει δεν κατανόησε ότι η πεταλούδα έπρεπε να δυσκολευτεί και μόνο τότε η δύναμη θα απλωνόταν σε όλο το κορμί της και στα φτερά της.
Η ίδια η ζωή ανάγκαζε την πεταλούδα να προσπαθεί και να αποκτήσει δυνάμεις που θα την επιτρέψουν να σκίζει το κουκούλι, να βγει και να πετάξει.
Δεν πρέπει ν' αποφεύγεις τις δυσκολίες, θα γίνει πολύ δύσκολη η ζωή σου.
Έτσι είναι η ζωή…
Ζήτησα δυνάμεις και η ζωή μου έδωσε δυσκολίες για να γίνω πιο δυνατός.
Ζήτησα σοφία και η ζωή γέμισε με προβλήματα για να τα λύσω.
Ζήτησα πλούτη και η ζωή μου έδωσε μυαλό και μυείς για να δουλέψω.
Η ζωή δε μου έδωσε τίποτα απ' αυτά που ζήτησα, αλλά μου έδωσε όλα τα απαραίτητα για ν' αποκτήσω αυτά που χρειάζομαι.34b. Φιλοσοφικά ανέκδοτα και ιστορίες

Σε μια ταβέρνα κάθεται ένας πολύ λυπημένος άνδρας, κρατάει το σκυμμένο κεφάλι του με τα χέρια και είναι έτοιμος να κλάψει. Μπροστά του πάνω στο τραπέζι βρίσκεται ένα γεμάτο ποτηράκι. Ένας θρασύς περαστικός, βλέποντας τον σκεπτόμενο άνδρα, αρπάζει το ποτηράκι, το πίνει και φεύγει. Ο άνδρας αργά σηκώνει το κεφάλι του και λέει:
- Είναι ζωή αυτή… Το διαμέρισμά μου λήστεψαν, το εξοχικό μου κάηκε ολοσχερώς, η γυναίκα μου μ' εγκατέλειψε, η γκόμενά μου βρήκε άλλον… και τώρα κάποιο κάθαρμα ήπιε το δηλητήριό μου.*

Ένας φιλόσοφος διέταξε στον μαθητή του τρία χρόνια να διανέμει αργυρά νομίσματα σ' αυτούς που θα τον διασύρουν και προσβάλλουν. Μετά από τρία χρόνια ο δάσκαλος είπε:
- Τώρα είσαι προετοιμασμένος και μπορείς να πας στην Αθήνα για να μάθεις σοφία.
Στην είσοδο της πύλης της πόλης των Αθηνών ο μαθητής είδε έναν γέροντα που εξευτέλιζε όλους τους περαστικούς. Το ίδιο έκανε και στον μαθητή. Εκείνος άρχισε ξεκαρδιστικά να γελάει. 
- Γιατί γελάς όταν σε προσβάλλω; ρώτησε ο γέροντας.
- Γιατί εγώ τρία χρόνια πλήρωνα σ' αυτούς που με είχαν προσβάλλει, ενώ εσύ το κάνεις τζάμπα.
- Πέρασε, παιδί μου, η πόλη είναι δική σου, είπε ο σοφός γέροντας.*

Μια γυναίκα ρωτήσανε:
- Πώς αντιμετωπίζετε αυτό που ο σύζυγός σας τρέχει πίσω από κάθε φουστάνι;
- Και τι έγινε; Το σκυλάκι μου τρέχει πίσω από κάθε αυτοκίνητο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όταν θα το φτάσει θα πάρει στα χέρια του και το τιμόνι.*

Κάποτε στην Ιαπωνία. Ο Δάσκαλος Σεϊσέτσου ήταν ο ηγούμενος του ναού που ήταν πολύ μικρός και δεν χωρούσε των κόσμο που ήθελε ν' ακούσει τον σοφό Δάσκαλο.
Ένας πολύ πλούσιος έμπορας με όνομα Ουμέντζου αποφάσισε να κάνει δωρεά πεντακόσια χρυσά ριο για να κτιστεί καινούριος ναός.
- Καλώς, εγώ θα τα δεχτώ, είπε ο Σεϊσέτσου.
Ο Ουμέντζου έδωσε στον ηγούμενο το σακί με χρυσό και έμεινε με απορία αφού είδε την αδιαφορία του Δασκάλου: με τρία ριο μπορεί κανείς να ζήσει ολόκληρο χρόνο, ενώ εδώ δεν του λένε ούτε ένα "Ευχαριστώ" για 500 ριο!
- Ο σάκος έχει 500 ριο, είπε ο Ουμέντζου.
- Ναι, μου το είπες, απάντησε ο ηγούμενος.
- Ακόμη και για μένα, τα 500 ριο είναι τεράστιο ποσό! είπε ο έμπορας.
- Θέλεις να σ' ευχαριστήσω; ρώτησε ο Σεϊσέτσου.
- Πρέπει να το κάνετε, με ύφος είπε ο Ουμέντζου.
- Γιατί, με απορία ρώτησε ο Δάσκαλος, το "Ευχαριστώ" πρέπει να λέει εκείνος που δίνει.*


34c. Σκέψη

`Οι πολιτικοί σου, οι καθηγητές σου, οι ιερείς σου, οι φιλόσοφοί σου απέκτησαν ευφράδεια για να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους. Μπορεί να μη ξέρουν τίποτα, μπορεί να μην είναι σοφοί, μπορεί να μην είναι καν ευφυείς, ένα όμως είναι βέβαιο: Ξέρουν πώς να παίζουν με της λέξεις. Είναι ένα παιχνίδι που πληγώνεται με σεβασμό, με χρήμα, με εξουσία.
Όσσο

Μην αφήνεις το νου σου να σε εξουσιάζει! Ο νους πάντοτε είναι δυστυχισμένος, ζητάει ολοένα και περισσότερα. Οι επιθυμίες του δεν έχουν τέλος.
Όσσο

Ακόμα και στον παράδεισο, ο νους σου δεν θα σου επιτρέψει να είσαι ειρηνικός. Ειρήνη και νους δεν συναντιούνται.
Όσσο

Ο νους βρίσκεται μέσα σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια προβολή της κοινωνίας μέσα σου. Δεν είναι κάτι δικό σου.
Όσσο

Ο θάνατος του νου θα είναι η δική σου αναγέννηση, η αρχή της αληθινής ζωής. Πρέπει να είσαι χαρούμενος, πρέπει να πανηγυρίζεις το θάνατο του νου, επειδή τίποτα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη ελευθερία.
Όσσο

Όσο περισσότερο πολεμάς κι όσο περισσότερο πετυχαίνεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό, επειδή έχεις ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ολοένα και περισσότερη ανησυχία.
Όσσο

Ο καθένας είναι γεμάτος βία, απληστία, θυμό, πάθος, αλλά δεν έχει εξουσία, όποτε παραμένει "άγιος". Όταν πέφτει η εξουσία στα χέρια σου, όλα τα κοιμισμένα σκυλιά σου αρχίζουν να γαβγίζουν. Δεν είναι ότι η εξουσία διαφθείρει, εσύ είσαι διεφθαρμένος. Απλώς, η εξουσία φέρνει τη διαφθορά σου στην επιφάνεια.
Όσσο

Γιατί επιθυμείς το χρήμα; Επειδή θα σου φέρει δύναμη. 
Γιατί θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός ή πρόεδρος ενός κράτους; Επειδή αυτό θα σου δώσει εξουσία, δύναμη. 
Γιατί θέλεις το σεβασμό, το κύρος; Επειδή δίνουν δύναμη. 
Γιατί να θέλεις να γίνεις άγιος; Για τη δύναμη.
Οι άνθρωποι αναζητούν τη δύναμη με διάφορους τρόπους.
Όσσο


34d. Προπόσεις

Οι προπόσεις πρέπει να μοιάζουν με … τη γυναικεία φούστα. Να είναι δηλαδή τόσο "μακριές" ώστε να καλύπτουν το θέμα, και τόσο "κοντές" ώστε να παραμένουν ευχάριστες.

34h. Επιγραφές

Στον τοίχο
Οι ήρωες σας είναι με αναβολικά και εσείς με αντικαταθλιπτικά. 

Εκεί που κόβεται το ρεύμα, σταματάει και ο πολιτισμός σας.

34i. Χρησιμούλες

Υγεία 

Μόνο αυτό θα σας πω: ο συνεχής και μακρόχρονος περιορισμός στο τραπέζι μας των θερμίδων μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του ζαχαρώδης διαβήτη και συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης:
- αν θέλετε σάντουιτς, πρέπει να είναι από σικάλεως ψωμί με τυρί-φέτα η σουλγκούνη,
- αν θέλετε μια σαλάτα ας είναι από ντομάτες και αγγούρια ή από το λάχανο και καρότα,
- αν θέλετε μια σούπα ας είναι μια χορτόσουπα ή ντοματόσουπα,
- η γαρνιτούρα σας ας είναι από βρασμένη πατάτα, αρακά ή λάχανο: κοκκινιστό ή τουρσί,
- το ρόφημα σας ας είναι ένα τσάι χωρίς ζάχαρη ή κομπόστα από φρέσκα φρούτα,
- βρασμένο αυγό ή κότα, βρασμένοι: μπακαλιάρος, πέρκα, σαζάνι, λούτσος, φρέσκα λαχανικά: καρότα, παντζάρι, πράσινο κρομμύδι, μπιζέλι, κολοκυθάκια, ραπανάκι, γλυκό πιπέρι, φρέσκα φρούτα.

Θεραπεία με ήχους, δηλαδή με φωνήεντα και λέξεις
Εάν λέτε φωναχτά μερικά φωνήεντα ανοίγοντας πλατειά το στόμα και εντείνοντας τους μυείς του προσώπου θα θεραπεύσετε κάποια συγκεκριμένα όργανα:
- το "Α" και το "Ο" προκαλούν δονήσεις στο στήθος, επίσης το "Α" κάνει μασάς στο λαιμό, ενώ το "Ο" είναι καλός διεγέρτης των ενδοκρινών αδένων,
- ο φωνήεντος "Ι" αναγκάζει να δονήσει ο φάρυγγας και ευνοϊκά επιδρά στα νεφρά,
- ο δίφθογγος "ΩΙ" έχει πολύ καλή επίδραση πάνω στην καρδιά,
- η λέξη "αναχάτ" κάνει καλό μασάζ στην καρδιά,
- η λέξη "οοχάμ" πολύ θετικά επιδρά πάνω στο θυρεοειδής αδήν,
- η λέξη "χαμσάχ" ταυτόχρονα κάνει μασάζ στο μυαλό και την καρδιά.
Η κάθε άσκηση πρέπει να επαναληφθεί 3-4 φορές, μια φορά την ημέρα.

Δυο χρησιμοποιημένα φακελάκια με τσάι βάζετε πάνω στα κλεισμένα μάτια για δέκα λεπτά. Θα επαναφέρουν την όρασή σας και θα ξεκουράζουν τα μάτια σας.

Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κεφαλόπονο, να κάνετε μασάζ τις ρόγες των αυτιών.

Σ' ένα φλιτζάνι με 10-15 κόκκους μοσχοκάρυδου χύνετε ζεστό νερό. Ύστερα από 20 λεπτά το πίνετε. Αρκεί να το κάνετε τρεις φορές την ημέρα και το κρυολόγημα εξαφανίζεται.

Εάν θέλετε ν' αποφύγετε τον ύπνο ύστερα από το μεσημεριανό γεύμα, τότε να χωρίσετε το φαγητό και το υγρό (τσάι, χυμός κ. α.). Το ρόφημά σας να το πάρετε ύστερα από δύο ώρες μετά από το φαγητό.

Βάλτε τις παλάμες τη μια πάνω στην άλλη έτσι ώστε τα δάχτυλα της μίας παλάμης να είναι κάθετα με τα δάχτυλα της άλλης. Μετά βάλτε αυτήν την "λακκούβα" πάνω στα μάτια σας έτσι ώστε τα μάτια σας ελεύθερα να ανοιγοκλείνουν, αλλά το φως να μη περνάει κάτω απ' τα δάχτυλά σας. 
Τοποθετήστε τις αγκώνες πάνω στο τραπέζι, κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε. Εάν θα βλέπετε βέργες και σπίθες, αυτό σημαίνει ότι τα μάτια σας είναι κουρασμένα. 
Φανταστείτε κάτι πολύ μαύρο, δηλαδή, πως βρίσκεστε σε μια σκοτεινή σπηλιά χωρίς φως. Σε λίγο οι σπίθες θα εξαφανιστούν και τα μάτια σας θα είναι ξεκουρασμένα.
Είναι πολύ καλή άσκηση για τους ανθρώπους που πολλές ώρες δουλεύουν μπροστά στο κομπιούτερ.

Αν η δουλειά σας κουράζει τα μάτια σας πρέπει οπωσδήποτε 3-4 φορές την ημέρα να κάνετε το εξής:
1) τουλάχιστον ένα λεπτό να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, 
2) να πλένετε τα μάτια σας με κρύο νερό.

Με δύναμη τρίβετε τις παλάμες των χεριών μεταξύ τους, μέχρι που να ζεσταίνουν οι παλάμες. Μετά τα βάζετε πάνω στα μάτια σας για 10 δευτερόλεπτα.

Στριφογυρίζουμε τα μάτια μας σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού 4 φορές, και 4 φορές στην αντίθετη κατεύθυνση.

Κλείνουμε τα βλέφαρά μας και σταδιακά μεγαλώνουμε τη δύναμη του κλεισίματος, μετά επίσης σταδιακά μειώνουμε την δύναμη. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές.

Εάν συχνά υποφέρετε από το κρυολόγημα και συνάχι…
Ανοίγετε τη βρύση της μπανιέρας και αφήνετε να τρέχει κρύο νερό πάνω στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας: από τρία λεπτά για κάθε πόδι.


Παιχνίδια
Ο πιο επιδέξιος
Τοποθετήστε πάνω στο δάπεδο μέσα σε ένα κύκλο διάφορα αντικείμενα. Οι 5-10 παίκτες κινούνται έξω από τον κύκλο (καλό θα είναι αν παίζει κάποια κατάλληλη μουσική). Ο επικεφαλής του παιχνιδιού κάποια στιγμή σφυρίζει και όλη πρέπει ν' αρπάξουν ένα αντικείμενο. Εκείνος που δεν πρόλαβε να πάρει κάποιο αντικείμενο βγαίνει από το παιχνίδι. Το ποσοστό των αντικείμενων μειώνετε σταδιακά από ένα-ένα.

Δάγκωσε το μήλο
Κρεμάμε ένα μήλο στο ύψος του κεφαλιού. Οι συμμετέχοντες, ένας-ένας πλησιάζουν το μήλο και προσπαθούν να το δαγκώσουν, κρατώντας τα χέρια πίσω από την πλάτη. 

Μια πατάτα σε κουτάλι
Πρέπει οι συμμετέχοντες να τρέξουν κάποια συγκεκριμένη απόσταση κρατώντας κουτάλι με μεγάλη πατάτα. Τρέχουν κατά σειρά με σκοπό να δείξουν καλύτερο χρόνο. Εάν η πατάτα έπεσε, σταματάνε, βάζουν την πατάτα στην θέση της και συνεχίζουν το τρέξιμο.

Καγκουρό
Πρέπει οι συμμετέχοντες να τρέξουν, δηλαδή να πηδάνε κάποια συγκεκριμένη απόσταση κρατώντας μεταξύ τον μπουτιών ή γονάτων τους μια μπάλα του τένις. Εάν η μπάλα πέφτει ο "δρομέας" το μαζεύει, ξανά σφίγγει μεταξύ των γονάτων και συνεχίζει. Κερδίζει εκείνος που έδειξε καλύτερο χρόνο.

Το τσουνί
Ο παίκτης κάνει 8 -10 βήματα από την καρέκλα με ένα τσουνί. Εκεί του δένουν τα μάτια, κάνει ένα κύκλο γύρω του και πρέπει να κάνει το ίδιο ποσοστό βημάτων προς την καρέκλα με τσουνί, να σηκώνει το χέρι του και να το κατεβάζει πάνω στο τσουνί. Εκείνος που το καταφέρει με πρώτη προσπάθεια, παίρνει ένα δώρο.

Αλυσίδα
Μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο καθένας από τους 3-8 παίκτες πρέπει να κάνει από τις συνδετήρες όσο μακρύτερη αλυσίδα μπορεί. Ο νικητής παίρνει βραβείο.

Πρωινό με αυγά
Μέσα σε πιάτο βρίσκονται 3-8 αυγά και το ένα είναι άβραστο. Πρέπει ο καθένας, κατά σειρά να πάρει ένα αυγό και να το σπάσει στο μέτωπό του. Το βραβείο παίρνει εκείνος που σπάει το άβραστο αυγό. (Στην πραγματικότητα όλα τ' αυγά είναι βρασμένα και το βραβείο παίρνει ο τελευταίος αφού δεν φοβήθηκε να τον περιγελούν οι παρευρισκόμενοι και έσπασε το αυγό στο μέτωπό του).