Sofia

 32 κείμενα του Multa paucis στις 3 Δεκεμβρίου  2013

34ba. Συνέχεια

Ο αββάς Αγάθων για τρία ολόκληρα χρόνια είχε μια πέτρα μέσα στο στόμα του μέχρι που έμαθε να είναι σιωπηλός.

Αγάπη για ποιόν;

Έλεγαν ότι η ηθοποιός Ζ αυτοκτόνησε από ερωτική απογοήτευση. Ο κύριος Κόινερ είπε: «Από αγάπη για τον εαυτό της σκοτώθηκε. Τον Χ πάντως αποκλείεται να τον αγαπούσε, γιατί δε θα του το ‘κανε αυτό. Υπάρχουν φλερτ, αγάπη και πάθος. Νομίζω πως είναι κατανοητή η διαφορά μεταξύ τους. Το πάθος συνήθως περιέχει περισσότερη θέληση να παίρνει παρά να δίνει. Η αγάπη είναι η τέχνη να προσφέρεις αγάπη και να μην είναι πολύ θεατρινίστικη. Η υπέρμετρη επιθυμία ν’ αγαπηθείς δεν έχει σχέση με τη γνήσια αγάπη. Η φιλαυτία έχει πάντα κάτι το αυτοκτονικό… ή το δολοφονικό». 
Μπ. Μπρεχτ

O αξιότιμος βουλευτής

Ένας βουλευτής, που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του να μην τους κλέψει, μετά τη λήξη της βουλευτικής συνόδου έφερε στο σπίτι του ένα μεγάλο τμήμα από το θόλο του Καπιτωλίου. 
Τότε οι ψηφοφόροι έκαναν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ψήφισαν μια απόφαση για λυντσάρισμα.
«Είσαστε πολύ άδικοι» τους είπε ο βουλευτής. «Είναι αλήθεια, σας υποσχέθηκα ότι δεν πρόκειται να κλέψω. Αλλά σας είχα υποσχεθεί ποτέ ότι δε θα έλεγα ψέματα;»
Οι ψηφοφόροι αποφάνθηκαν πως είναι ένας καθ’ όλα αξιότιμος κύριος και τον εξέλεξαν στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς υποσχέσεις.
Αμβρόσιος Μπηρς

Στο κέντρο του Κιέβου στην τεράστια πλατεία βρίσκεται το μνημείο του εθνικού ήρωα του ουκρανικού λαού του ισχυρού στρατηγού Μπογκνταν Χμελνίτσκι. Κάθεται σε ένα όμορφο άλογο, με το σηκωμένο στον ουρανό το δεξί του χέρι και κρατάει το σκήπτρο, το σύμβολο της απόλυτης εξουσίας πάνω στην Πατρίδα, ενσαρκώνοντας της ανεξαρτησία της. Ο Χμελνίτσκι είναι το καμάρι των Ουκρανών. Οι κάτοικοι του Κιέβου και οι επισκέπτες με ειλικρινά θαυμάζουν το όμορφο μνημείο του σπουδαίου ανθρώπου.
Αλλά λίγοι ξέρουν ότι ο Χμελνίτσκι ήταν θηριώδης αντισημίτης. Ήταν υπεύθυνος για πολλές σφαγές, χωριά που κάηκαν και σκοτωμό αθώων Εβραίων. Είναι ιστορικό γεγονός…. 
Έφερε πολλές τραγωδίες σε όλη την Ουκρανία ο θρυλικός Μπογκντάν, αλλά σε ένα μέρος, μεθυσμένος από το αίμα των δολοφονημένων Εβραίων, ήταν ιδιαίτερα ανελέητος. Λεηλάτησαν και κατέστρεψαν όλα τα σπίτια, ενώ η συναγωγή κάηκε μαζί με τα αγόρια και κορίτσια.
Απ’ τον οικισμό έμεινε μόνο το όνομα. Πέρασαν αιώνες και κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον οικισμό (τώρα μικρή πόλη) που ονομαζόταν Τσερνομπίλ, ακριβώς εκεί που ήταν η συναγωγή έγινε έκρηξη του τραγικά γνωστού πυρηνικού σταθμού…

Ένας ναύαρχος του στόλου των ΗΠΑ βρέθηκε στο Συνέδριο Ναυτικού, στον οποίο μαζεύτηκαν ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια του συνέδριου σε ένα διάλειμμα βρέθηκε μαζί με μια μεγάλη ομάδα αξιωματικών σχεδόν από όλες αυτές της χώρες. Απολαμβάνοντας το ποτό τους, όλοι συμμετείχαν σε μια φιλική συζήτηση, η οποία διεξαγόταν στην αγγλική γλώσσα.
Και ξαφνικά ο Γάλλος ναύαρχος παραπονέθηκε ότι ενώ οι Ευρωπαίοι μάθαίνουν πολλές γλώσσες, οι Αμερικανοί μαθαίνουν μόνο αγγλικά και προκλητικά ρώτησε: Γιατί σε όλες αυτές τις διασκέψεις να μιλάμε αγγλικά και όχι γαλλικά; Ο Ναύαρχος των ΗΠΑ αντέδρασε αμέσως:-Ίσως επειδή οι Βρετανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και Αμερικανοί φρόντισαν εσείς οι Γάλλοι να μην είστε αναγκασμένοι να μιλάτε γερμανικά. 
Και μπορούσες να ακούσεις μια καρφίτσα να πέφτει.
Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Ουάιτινγκ, ένας ηλικιωμένος κύριος 93 ετών, έφτασε στο Παρίσι με το αεροπλάνο. Περνώντας από τον έλεγχο διαβατηρίων, καθυστέρησε, ψάχνοντας το διαβατήριό στην τσάντα ταξιδιού. Ο Γάλλος τελωνειακός, χωρίς να κρύβει τον σαρκασμό, ρώτησε: «Ο Κύριος, είχε έρθει στη Γαλλία πριν;». Ο κ. Ουάιτινγκ είπε ότι ναι, αυτός ήταν στη Γαλλία. «Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το διαβατήριό πρέπει να προετοιμαστεί εκ των προτέρων». Ο Αμερικανός είπε: «Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, δεν είδα κανέναν να δείξω το διαβατήριο». «Αυτό είναι αδύνατον. Οι Αμερικανοί πρέπει πάντα να δείξουν το διαβατήριο κατά την άφιξή τους στη Γαλλία». Ο ηλικιωμένος Αμερικανός κοίταξε τον Γάλλο και ήρεμα εξήγησε: «Όταν το 1944 ήρθα στην παραλία Ομάχα (Ακτή της Γαλλίας, μέρος της αποβίβασης των συμμαχικών στρατευμάτων) την ημέρα D για να λάβω μέρος στην απελευθέρωση της χώρας σας, δεν μπορούσα να βρω κάποιον Γάλλο για να δείχνω το διαβατήριο. 
Και μπορούσες να ακούσεις μια καρφίτσα να πέφτει.


34c. Σκέψη

Ο φθόνος είναι η θρησκεία των μετρίων. Τους παρηγορεί, δίνει απάντηση στις ανησυχίες που σιγοτρώνε τα σωθικά τους και σε τελευταία ανάλυση, κάνει την ψυχή τους να σαπίζει και να τους επιτρέπει να δικαιολογούν την κακία και την απληστία τους, μέχρι σημείου να πιστεύουν πως είναι αρετές και πως οι πόρτες του ουρανού θα ανοίξουν μόνο για τους δυστυχισμένους όπως αυτοί, που περνούν από τη ζωή χωρίς να αφήσουν άλλα ίχνη από τα παλιόρουχά τους, έτοιμοι να μειώσουν τους άλλους και να αποκλείσουν, ή αν είναι δυνατόν να καταστρέψουν, εκείνους που, και μόνο επειδή υπάρχουν και είναι αυτοί που είναι.
Κ. Λ. Θαφόν


34d. Προπόσεις

Ο Τσόρτσιλ όταν ξεστόμιζε πρόποση έλεγε το εξής: "Προτιμώ να μην εύχομαι υγεία, ούτε πλούτο, αλλά μόνο τύχη. Πράγματι, η πλειοψηφία αυτών που ήταν στον Τιτανικό ήταν υγιείς και πλούσιοι. Αλλά τυχεροί ήταν πολύ λίγοι από αυτούς".
Καλή τύχη! Ίσως γνωρίζετε ότι ο επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας επιβιώσε στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, λόγω του γιου του, που οδήγησε για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο. Ένας άλλος τύπος έμεινε ζωντανός, γιατί ήταν η σειρά του να πάει για ντόνατς. Μία γυναίκα άργησε γιατί το ξυπνητήρι χάλασε. Κάποιος βρέθηκε στο μποτιλιάρισμα στον αυτοκινητόδρομο. Ένας από αυτούς έχασε το λεωφορείο. Μια γυναίκα έχυσε καφέ στα ρούχα της και χρειαζόταν χρόνος για την αλλαγή ρούχων. Κάποιος είχε πρόβλημα με το αυτοκίνητό του,
κάποιος καθυστέρησε απαντώντας στο τηλεφώνημα. Κάποιος δεν μπορούσε να πιάσει ταξί. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα είναι ή ιστορία με έναν άνδρα που φόρεσε νέα παπούτσια το πρωί και πήγαινε στη δουλειά περπατώντας, αλλά πριν φτάσει εκεί, απέκτησε κάλλο στο πόδι. Σταμάτησε σε ένα φαρμακείο για να αγοράσει Hansa Plast ! Αυτός είναι ο λόγος που τώρα ζει! 
Τώρα, όταν περιμένω σε κάποιο μποτιλιάρισμα, δεν προλαβαίνω το ασανσέρ, επιστρέφω να απαντήσω στο τηλέφωνο, δεν εκνευρίζομαι. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά που με ενοχλούν, πιστεύω μέσα μου ότι αυτό είναι το μέρος όπου ο Θεός θέλει να είμαι αυτή τη στιγμή. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι απ’ το πρωί όλα πάνε στραβά, τα παιδιά ντύνονται αργά, δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, καθυστερείτε σε κάθε φανάρι, μην ανησυχείτε και μην χάνετε την ψυχραιμία σας " Καλή τύχη !

34e. Μονόστιχα, δίστιχα και τετράστιχα


Δίστιχα
Για της νύχτας τα βάσανα, για τα δίσεχτα χρόνια,
Απ’ τα παιδιά μας εκδίκηση παίρνουν τα δικά μας εγγόνια.
Αγνώστου*34i. Χρησιμούλες

Σπίτι

Βάζετε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε ένα βάζο και το τοποθετήστε στο ψυγείο και θα απορροφούν τις δυσάρεστες οσμές. 

Πριν από την αγορά ειδικού εξοπλισμού για να σκουπίσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές, δοκιμάστε απλά μωρομάντιλα. Θα κάνουν τη δουλειά, όχι χειρότερα. 

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου στην πραγματικότητα, εξυπηρετεί απόλυτα ως απολυμαντικό και ως προϊόν αφαίρεσης λεκέδων. 

Ξεχάστε τα ακριβά χημικά. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια, πασπαλίστε με λίγη κανέλα τα μέρη που περιφέρονται τα έντομα. 

Η οδοντόκρεμα καθαρίζει τέλεια μεταλλικές επιφάνειες μπάνιου και κουζίνας, και θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του σκόρδου στα χέρια σας.

Το δεψικό οξύ στα φύλλα του τσαγιού μπορεί να απαλλάξει από κονδύλωμα. Τρεις φορές την ημέρα να κρατήσετε το ζεστό φακελάκι για 15 λεπτά πάνω στο κονδύλωμα.

Σκουπίστε με το εσωτερικό της φλούδας μπανάνας τα κουτάλια και μαχαιροπίρουνα και θα δείτε πώς θα λάμψουν.

Η σόδα ως οδοντόκρεμα όχι μόνο φρεσκάρει την αναπνοή σας, αλλά και λευκαίνει τα δόντια.

Το κρέμα χεριών δεν δίνει μόνο λάμψη, αλλά και κάνει το δέρμα των παπουτσιών σας απαλό και εύπλαστο παπούτσια .
Το ξυλοκάρβουνο όπως θα βοηθήσει να κρατήσει τον αέρα καθαρό και φρέσκο και στο ψυγείο, και στο αυτοκίνητο.
Ενυδατώστε τις βρώμικες συνθετικές βούρτσες σε ζεστό ξύδι για 30 λεπτά και στη συνέχεια τις πλύνετε σε ζεστό σαπουνόνερο και θα γίνονται σαν καινούργια.
Καθαρίστε τα παράθυρα με χάρτινα φίλτρα για καφέ, δεν αφήνουν ρίγες και ραβδώσεις.
Διπλώστε το φύλλο του αλουμινόχαρτου αρκετές φορές και το κόψτε με ψαλίδι και οι λεπίδες του γίνονται πιο κοφτερές.

Εάν κόψετε το δάχτυλό σας και δεν έχετε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή άλλα απαραίτητα μέσα για να σταματήσει η πληγή να αιμορραγεί, πασπαλίστε τη πληγή με τη ζάχαρη, το αίμα θα σταματήσει αμέσως.Τροφή και συνταγές

Τα φασόλια θα είναι πιο νόστιμα και πιο θρεπτικά, αν αποστραγγίζεται το νερό αμέσως μετά το βρασμό, μετά ρίξτε κρύο και προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας λάδι.

Τα κομμάτια των ψαριών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν θα θρυμματίζονται αν τα αλατίζομε και αλευρώνουμε και τα αφήνουμε να μουλιάζουν για 10-15 λεπτά, στη συνέχεια, τα βάζουμε στο ταψί στο καυτό λάδι.

Το γάλα δεν θα ξινίσει αν βάζουμε μέσα ένα φύλλο χράνο.

Το ρύζι θα είναι λευκό και εύθρυπτο εάν προσθέσουμε στο νερό λίγο κιτρικό οξύ.

Το πολτό από τη σιμιγδάλι θα είναι πιο νόστιμο και χωρίς σβώλους, αν πλύνετε δυο φορές τους κόκκους με νερό.

Το γάλα δεν θα φύγει, αν οι άκρες της κατσαρόλας αλείφετε με λίπος.

Η αφαίρεση των λεπιών θα είναι πολύ πιο εύκολη αν βάζετε τα ψάρια κάτω από το νερό.

Αν κατά το μαγείρεμα μερικές φορές θα βάζετε λίγο κρύο νερό, τα ψάρια θα έχουν καλύτερη γεύση.


Διάφορα

Οδηγίες για τη ζωή.

Πριν Μιλήσεις, Άκου.
Πριν Γράψεις, Σκέψου.
Πριν Πληγώσεις, Νιώσε.
Πριν Μισήσεις, Αγάπησε.
Πριν τα Παρατήσεις, Προσπάθησε.
Μα Πριν Πεθάνεις, ΖΗΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!

Γ. Σεφερης


34k. Φράσεις και περίεργη ετυμολογία

εκ των ων ουκ άνευ – το λέμε. όταν θέλουμε να δηλώσουμε πως κάτι είναι τόσο απαραίτητο, αντικαταστατό που χωρίς αυτό δεν γίνεται κάτι άλλο, δηλαδή είναι αντίστοιχο της λατινικής φράσεις «sine qua non».